Types aandoeningen | Meningeoom

Een meningeoom is een gezwel of tumor dat uitgaat van het hersenvlies. Een meningeoom kan overal voorkomen waar hersenvlies aanwezig is zowel in het hoofd als in de wervelkolom. In principe is een meningeoom een goedaardige tumor, die slechts zelden kwaadaardig kan ontaarden. Het is een ander soort tumor dan een tumor van de hersenen zelf.

Een meningeoom wordt meestal op middelbare leeftijd bij vrouwen ontdekt, maar kan op iedere leeftijd en ook bij mannen voorkomen. Het is een traag groeiend gezwel waardoor de klachten ook meestal langzaam ontstaan. Meestal wordt het meningeoom pas ontdekt als deze al groter is gegroeid. De verschijnselen komen door druk op de hersenen waardoor hoofdpijn en soms ook misselijkheid en braken kunnen optreden. Afhankelijk van de plaats waar het meningeoom zich bevindt kunnen ook andere klachten ontstaan die in relatie staan met dat deel van de hersenen of het ruggenmerg.

De diagnose meningeoom wordt meestal met een CT of MRI onderzoek gesteld. De behandeling bestaat uit het wegnemen van het gezwel. Dit gebeurt meestal met een chirurgische operatie, soms met bestraling. Soms wordt voorafgaand aan een operatie of bestraling een embolisatie van het meningeoom uitgevoerd om de bloedtoevoer naar het gezwel af te sluiten. Dit wordt de meningeoom embolisatie genoemd. De tumor wordt hiermee dus niet weggenomen.