Chirurgische behandelingen | Cerebrale bypassoperatie

Een cerebrale bypassoperatie is min of meer te vergelijken met een bypassoperatie van het hart of elders in het lichaam. De ingreep bestaat uit het maken van een overbrugging van het afgesloten bloedvat. Er wordt een kleine slagader van het voorhoofd vrij geprepareerd en aangesloten op een slagader van de hersenen in het gebied dat te weinig bloed krijgt. Een andere mogelijkheid is om een ader van het been te gebruiken waarbij in de hals dit stukje ader op één van de halsslagaders wordt verbonden en vervolgens wordt omgeleid naar één van de grotere hersenslagaders door middel van een klein schedellichting. Deze behandelingen worden onder de microscoop uitgevoerd zodat de bypassoperatie met maximale precisie kan worden uitgevoerd.

Treatments surgery stroke 1

De procedure is ook wel bekend als een extra- naar intracraniële EC-IC bypass. Als slagader wordt de oppervlakkig gelegen slaapslagader gebruikt. Vaak kan men deze slagader voelen kloppen op de slaap. Deze slagader wordt vrij geprepareerd, naar binnen gebracht en aangesloten op één van de hersenslagaders. Dit gebeurt door een klein luikje te maken in de schedel en deze na de bypass wederom terug te plaatsen. Het litteken is meestal maar een paar centimeter groot. Het is bewezen dat deze types operaties het risico op verdere CVA’s of TIA’s verminderen en ook dat patiënten met een dergelijke bypass minder moe zijn en zich fitter voelen door de betere bloedvoorziening naar de hersenen.

Het hechten van de kleine slagaders gebeurt onder de microscoop met vergroting van ongeveer 20 tot 40-maal en met een zeer dun hechtdraadje dat nog dunner is dan een menselijk haar. De tijdsduur van een cerebrale bypass ingreep is ongeveer 2.5 – 3 uur.

micro surgery practice

De bypassprocedures worden soms gebruikt bij zeer moeilijk te behandelen aneurysmata waarbij deze niet op een klassieke manier door middel van coils of clips kunnen worden afgesloten. In dit geval kan een bypass worden verricht om de doorbloeding van de hersenen veilig te stellen. Vervolgens kan het aneurysma met het bijbehorend vat ofwel chirurgisch ofwel endovasculair met coils worden afgesloten.


</