Chirurgische behandelingen | Clipping van een hersenaneurysma

Indien de behandeling van een aneurysma middels een endovasculaire benadering (coiling) niet mogelijk of aangewezen is kan het aneurysma zogenaamd “geclipt” worden. Deze ingreep is een meer traditionele behandeling van cerebrale aneurysmata die echter zijn effectiviteit en veiligheid heeft bewezen. Middels een schedellichting wordt het aneurysma in de hersenen vrij geprepareerd en met een titanium clipje afgesloten. Zo’n clip lijkt op een kleine wasknijper die op de overgang wordt geplaatst tussen het aneurysma en het normale bloedvat waar het aneurysma op ontstaan is (aneurysma hals). Hierdoor wordt het aneurysma afgesloten van de bloed circulatie. Deze vorm van chirurgie is relatief veilig en heeft een laag risico voor een kleine aneurysma (5 % complicatie). Voor een groter aneurysma of een aneurysma die gelokaliseerd is in belangrijke hersengebieden zoals bijvoorbeeld de hersenstam, is het risico van de operatie een stuk hoger (20 tot 30 % complicatie).

clipping aneurysm
clipping aneurysm
clipping aneurysm

De clips zijn zeer effectief gebleken bij het afsluiten van een aneurysma. Het ontstaan van een hergroei van een aneurysma na het adequaat clippen is kleiner dan 1%. Dit is één van de grootste voordelen boven het endovasculair coilen. Daarnaast is bij een clipping maar één angiografische nacontrole nodig.

clipping aneurysm

Het grootste nadeel van het clippen is natuurlijk de operatie die het clippen met zich teweegbrengt (oa litteken, infectie, bloeding) en de kans op hersenschade. Gelukkig is deze bij de meeste aneurysma clippings toch relatief laag.