Oktober 2014

"Acute Ischemische Stroke" — Symposium

Op 13 oktober 2014 organiseren wij in het UZA ons 2e symposium getiteld "Acute Ischemische Stroke" in vervolg op ons 1e Stroke symposium van 25 november 2013.

Het recente Koninklijk Besluit (KB) “Stroke” van 8 Augustus 2014 zal een belangrijke impact hebben op de management en organisatie van CVA patiënten en faciliteiten. Als neurovasculair team willen wij enkele topics van het KB aankaarten waaronder de management en financiële aspecten wanneer men als Stroke centrum met CVA patiënten te maken krijgt. Tevens is dit de gelegenheid om twee nieuwe leden van ons team voor te stellen: dr Laetitia Yperzeele en dr Peter Vanacker, beiden neurologen met specifieke opleiding in Stroke neurologie.


November 2013

"Acute Ischemic Stroke" — Symposium

Op 25 november organiseren wij in het UZA een symposium getiteld "Acute Ischemic Stroke: neurological and interventional neuroradiological aspects".

We zijn vereerd dat wij enkele collegae uit andere Belgische ziekenhuizen kunnen introduceren die hun kennis en ervaring van de behandeling van de ischemische hersenberoerte willen delen. Bovendien is het mogelijk om een mechanische thrombectomie handeling op een flowmodel te oefenen met hands-on training.

Door kennisuitwisseling hopen we dat we de indicaties, workflow en behandeling van mechanische thrombectomie kunnen optimaliseren om de best mogelijke resultaten voor toekomstige beroerte patiënten te verkrijgen.


Mei 2013

"Nieuwe mijlpalen in vasculaire interventies" — symposium

Op 23 mei organiseert de angiografie en interventie-eenheid van het UZA een symposium getiteld "Nieuwe mijlpalen in vasculaire interventies".

Angiografie en vasculaire interventieradiologie namen de laatste jaren een vlucht op zowel medisch als technisch vlak. De nieuwe angiografie-unit van het UZA biedt minimaal invasieve behandelingsmogelijkheden met stralenbeperking en laat hybride vaatchirurgische procedures toe. Door deze ontwikkeling en samenwerking met andere diensten is er een belangrijke stijging van het aantal vasculaire interventies. Tegenwoordig gebeurt de behandeling van bloedvatafwijkingen vooral op de angiografie-unit vanwege de unieke infrastructuur met OK-faciliteiten.

De multidisciplinaire samenwerking en de technische noviteiten van onze dienst wordt toegelicht door sprekers van diverse diensten in ons ziekenhuis en een enkele gastspreker.


Maart 2013

Genetica onderzoek van hersen aneurysmata

Samen met de dienst intensieve zorgen onder leiding van prof dr Ph Jorens en de dienst genetica onder leiding van prof B Loeys zullen we binnenkort starten met onderzoek naar de genetica (erfelijkheid) van hersen aneurysmata. Naast de patiënten die in het verleden zijn behandeld geweest zullen ook toekomstige patiënten prospectief onderzocht worden waarbij een vragenlijst wordt ingevuld en wat bloed wordt afgenomen voor onderzoek op genetische factoren.

Indien u hiervoor in aanmerking komt, hopen we dat u bereid bent om aan dit belangrijke onderzoek mee te werken om een deel van de achtergrond van het ontstaan van hersen aneurysmata te achterhalen.


Oktober 2012

Lancering NVCA website

News 1210

Vanaf heden is onze website online te bezoeken. Wij nodigen u uit om onze website te ontdekken en hopen dat u de informatie vind die u zoekt.

Het NVCA Team
Prof dr Maurits Voormolen
Dr Tomas Menovsky
Dr Thijs van der Zijden
Dr Ingrid Baar


Mei 2011

Sinds mei 2010 is een nieuwe angiografiezaal geïnstalleerd, specifiek bedoeld voor de beeldvorming en behandeling van neurovasculaire aandoeningen. Het betreft een biplane toestel (Siemens Artis Zee) met 3D rotationele angiografie en CT mogelijkheden.

In maart 2011 is onze 2e angiografiezaal geïnstalleerd. Het is een monoplane angiografietoestel met robotarm (Siemens Artis Zee Go). De angiografiezaal is als steriele operatiezaal ingericht waardoor gecombineerde vaatingrepen samen met de chirurg kunnen worden uitgevoerd.

Beide zalen beschikken over flat panel detectoren en large screen display monitoren. Op beide toestellen kunnen CT scans, 3D rotationele angiografie en “flow” studies gemaakt worden.

Met de installatie van de 2e angiografiezaal is onze afdeling “Angiografie en Interventieradiologie” als aparte eenheid binnen de afdeling Radiologie geïntegreerd. Onze dienst beschikt over een anesthesie- en patiënt voorbereidingruimte.

News1 1105
Artis Zee Biplane

News2 1105
Artis ZeeGo